Takaisin

Näillä teknologioilla autamme parantamaan elämänlaatua 2021

Sovelluskehitys sisältää teknologioita ja menetelmiä, mutta mitä ne tällä hetkellä käytännössä ovat? Toteutimme sisäisen projektitutkain-kyselyn ja saimme dataa kymmenestä aktiivisesta ohjelmistokehitysprojektistamme. Tässä katsaus teknologioihin, joilla autamme parantamaan elämänlaatua.

Harva käyttäjä on kiinnostunut siitä, millä teknologioilla ja taikasanoilla hänen käyttämä verkkopalvelu tai sovellus on rakennettu, mutta sovelluskehityksen ammattilaiselle – ja etenkin palvelun omistavalle organisaatiolle – sillä on usein suuri merkitys. Kehittäjälle modernit teknologiat tarjoavat mielekästä ja tehokasta tekemistä, ja vastaavasti organisaatio saa käyttöönsä ylläpidettävän ja vankan ratkaisun.

Me Robulla luomme sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle nykyaikaisia ratkaisuja moderneilla teknologioilla. Visiomme on uudistaa sote-alaa ketterästi ja luotettavasti sekä luoda palveluita, jotka helpottavat ja tehostavat jokapäiväistä työtä. Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Tässä artikkelissa kerromme miten me toimimme tuodaksemme asiakkaillemme alan uusimman tietotaidon sekä viimeisimmät teknologiat ketterästi ja käyttäjälähtöisesti.

Projektitutkain kertoo monipuolisesta tekemisestä

Toteutimme sisäisen projektitutkain-kyselyn alkuvuodesta 2021. Kyselyn avulla saimme dataa kymmenestä Robun aktiivisesta ohjelmistokehitysprojektista: muun muassa projekteissa käytetyistä teknologioista sekä projektitiimeistä. Kokosimme kyselyn tulokset seuraavaan kuvaan.

Tietoa Robun projekteista, työtavoista ja käytetyistä teknologioista

React, Docker, Kubernetes, PWA, Git ja muut taikasanat vilisevät projektitutkaimen tuloksissa. Mitä tuloksista voimme päätellä? Lyhyesti todettuna projekteissamme hyödynnetään niitä teknologioita ja sovelluskehitysmenetelmiä, joita nykyaikaisissa ja moderneissa sovelluskehitysprojekteissa on yleisesti käytössä. Olemme teknologiariippumaton yritys ja eri käyttöliittymä- ja taustapalveluteknologiat ovat projekteissa käytössä sulassa sovussa ja niissä käytetään avoimen lähdekoodin teknologioita.

Projektien seitsemän tärkeää osa-aluetta

Teknologioista ja menetelmistä kiinnostuneille pystymme nostamaan projekteistamme seitsemän tärkeintä ominaisuutta kyselyn tuloksista.

  1. Teemme töitä monitoimittaja-tiimeissä yksi projekti kerrallaan noudattaen ketterän ohjelmistokehityksen Scrum-mallia.
  2. Rakennamme käyttöliittymät web-alustalla Reactilla ja mobiilissa natiivisti, React Nativella tai progressiivisesti.
  3. Taustapalveluissa yleisimmin käytössä on Node.js, mutta myös Javaa ja Pythonia.
  4. Projektimme ovat yleisimpien pilvipalvelutarjoajien ympäristöissä kontitettuina mikropalveluina.
  5. Koodia hallitaan Gitissä ja useimmiten sitä integroidaan jatkuvasti  GitLabissa.
  6. Sovellusdataa käsittelemme enimmäkseen relaatiotietokannassa.
  7. Sovellukseen toteutetut ominaisuudet ovat yksikkö- ja end-to-end testattuja.


Mitä seuraavaksi?

Ketterä kehitys, pilvipalvelut, React ja mikropalvelut ovat vakiinnuttaneet asemansa sovellusprojektien teknologiapaletissa, joka näkyy muun muassa JetBrainsin vuosittaisessa kehittäjien ekosysteemi -kyselyn tuloksissa ja käyttöliittymäteknologioihin keskittyvässä State of JS -kyselyn tuloksissa. Muutaman viimeisen vuoden ajan voisi yleisesti käytettyjen teknologioiden sanoa olleen vakaita ja helppoja valintoja.

Teknologia-ala kehittyy kuitenkin jatkuvasti ja uusia, parempia ratkaisuja tulee vanhojen tilalle. Esimerkiksi pilvipalveluiden tarjoajat tuovat markkinoille uusia hallittuja palveluita, joka vähentää itse ylläpidettävien palveluiden tarvetta vapauttaen kehittäjien aikaa ohjelmiston kehittämiseen – jos pilvipalveluiden käyttäminen vain on projektissa mahdollista. Lisäksi sovellusten rajapinnoissa GraphQL:n käyttö yleistyy sen mahdollistaman joustavuuden ja kehitysnopeuden ansiosta ja mobiilikehityksessä Progressive Web Applications (PWA) on yhä useampiin käyttötarkoituksiin kilpailukykyinen ratkaisu, kun päätelaitteiden tuki teknologialle paranee.

Korkeamman tason trendeistä kertoo Forbes, joka listaa muun muassa Low-Code/No-Code -alustat, koneoppimisen ja DevSecOpsin. Forbesin listalla korostetaan myös painotusta käyttäjäkokemuksen suunnitteluun, tietoturvaan, jatkuvaan integrointiin ja käyttöönottoon, jotka ovat jo osa nykyaikaista sovelluskehitysprosessia. Syvemmälle käytettyjen teknologioiden ja tuotteiden trendeihin maailmalla menevät muun muassa Zalandon teknologiatutka ja Thoughtworksin tutka

Projektitutkaimen avulla saamme seurattua paremmin ja yhteenvedettyä projekteissamme käytettyjen teknologioiden trendiä ja voimme helposti kuvan avulla kertoa muun muassa työnhakijalle millaista työskentely projekteissamme on ja mitä osaamista kannattaa kehittää. Tuloksista näkee myös hieman alan yleisten trendien suuntaa: mitä teknologioita ohjelmistokehityksessä käytetään nyt ja mitkä asiat ovat käytössä vähenemässä. Teemme töitä pystyäksemme tarjoamaan aina uusinta ja hyväksi todettua teknistä osaamista asiakkaillemme, joten alan kehityksen seuraaminen on tärkeää.

Heräsikö mielenkiintosi uudistaa suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltoalaa ja rakentaa nykyaikaisia ratkaisuja moderneilla teknologioilla? Katso avoimet työpaikkamme ja laita hakemusta!

,

Tilaa uutiskirje