Takaisin

Sote-alan konkarista junnukoodariksi Robulle





Ensimmäinen työpaikka ohjelmistoalalla voi joskus olla kiven alla. Me Robulla pyrimme helpottamaan myös juniorikehittäjien pääsyä työelämään. Tässä tarina Helvistä, joka päätyi meille alanvaihtajana koodauskoulu Hive Helsingin koulutusohjelman myötä.

Ensimmäinen työpaikka ohjelmistoalalla voi olla kiven alla, ja niin se oli minullakin. Olin käynyt useamman hakuprosessin läpi, kun bongasin Robun full stack -kehittäjän työpaikkailmoituksen. Tiesin, ettei minulla ole ilmoituksessa toivottua osaamista, mutta lueskelin Robusta ja innostuin yrityksestä ja mahdollisuudesta yhdistää sekä vanhaa osaamistani sote-alalta lähihoitajan ja sosionomin työtehtävistä, uusiin teknisen puolen opintoihini Hive Helsingissä. 

Hakuprosessi oli kokonaisuudessaan paras kohtaamani; Henkilöstöasioista vastaava Sonja vastasi viesteihin nopeasti ja ehdotti minulle juniorikehittäjän paikkaa ja mahdollisuutta päästä kokeilemaan siipiä front-end kehityksen puolella, sillä olin opinnoissani keskittynyt hyvin matalan tason ohjelmointiin ja Unix-ohjelmistojen kehitykseen. Työhaastattelu oli myös parhaita mihin olen osallistunut, ja vaikka tehtävänä olikin pätkä livekoodaamista, pääsin jännityksestä yli ja onnistuin tehtävässä osaavan työntekijän avustamana. Tuntui että heti haastattelussa pääsin vihdoin tuomaan esille niitä taitoja, jotka itse koen olevan vahvuuksiani alalla – ja että ne tulivat oikeasti nähdyiksi!

Työhaastattelussa tuntui, että pääsin vihdoin tuomaan esille niitä taitoja, jotka itse koen olevan vahvuuksiani alalla – ja että ne tulivat oikeasti nähdyiksi

Innostava aloitus Robu-kaverin tukemana

Ennen aloittamista pääsin valitsemaan juuri ne työvälineet, joilla itse haluan työskennellä. Koska työskentelen täysin etänä, työvälineet toimitettiin suoraan kotiini. Vaikka uuden alan ekan työn aloittaminen etänä jännitti, ei koskaan ollut sellainen tunne, että olisin jäänyt yksin. Robulla uusille työntekijöille osoitetaan oma Robu-kaveri, joka tukee ja ohjaa työn aloittamisessa. Minullakin tukena aloituksessa oli oma Robu-kaveri, sama tyyppi, joka oli haastattelussa ollut jo mukana. 

Ensimmäisinä viikkoina Robu-kaveri oli varannut riittävästi aikaa perehdyttämiseeni ja minulle tehty perehdytys-Trello varmisti, että kaikki tarpeellinen tuli käytyä läpi. Lisäksi heti toisena päivänä pääsin osallistumaan koulutukseen, jossa käytiin läpi tulevaa projektia. Sain aloittaa hommat rauhassa ja tehdä ensin testiprojektin, jossa pääsin tutustumaan syvällisemmin miten hommat toimii. Ensimmäinen projektini oli tarkkaan valittu helppo perehdytysprojekti. Siitä eteenpäin hommat ovat pikkuhiljaa muuttuneet vaativammiksi, ja uusia haasteita on vähitellen tuotu eteen varmistaen samalla, että hyvä tekemisen meininki ja uuden oppiminen jatkuvat.

Etätyöläisen arkea Robulla

Etätyöläisen arkea Robulla

Koodialan huijarisyndrooma iskee

Ensimmäisen viikon lopulla minulle kuitenkin iski paniikki siitä, että apua, en osaa enkä pysty, olen hidas enkä ymmärrä mitään. Toin asian esille Robu-kaverille, jonka kanssa kävimme läpi kuinka anteeksi-että-olen-häiriöksi asenne on perua menneiltä sukupolvilta, eikä sille ole käyttöä Robulla.

Robulla ongelmia saa ja pitääkin tuoda esille, koska ne ratkotaan yhdessä. Niinpä järjestimme Robu-kaverini ja HR:n Sonjan kanssa heti seuraavana työpäivänä palaverin, jossa kävimme läpi tavoitteita ja toiveita sekä koeajalle että parille ensimmäiselle työkuukaudelle. Oli helpottavaa huomata, että Robulla junnujen oppimisprosessiin panostetaan ja heille tarjotaan riittävät resurssit oman osaamisensa kehittämiseen. On ollut helppo jatkaa hommia kun tietää, että aina voi kysyä ja aina löytyy joku joka tietää, neuvoo tai auttaa ratkomaan ongelmia yhdessä, jos itse meinaa jäädä jumiin!

Osana Robun yhteisöä

Menneiden kuukausien aikana vastuuni tekemässäni projektissa on kasvanut samaa tahtia osaamisen kanssa. Tällä hetkellä työskentelen eniten käyttöliittymien parissa, jossa työkaluina toimii suurimmaksi osaksi CSS, SASS ja aivan perus JavaScript. Lisäksi olen toiminut aktiivisesti Robun sisäisissä ringeissä, ottaen vastuulleni mm. blogitekstien organisoinnin. Avoin ja välittävä työympäristö on vahvistanut oppimista, ja koen olevani tärkeä osa tätä yhteisöä. Odotan innolla tulevaa ja vielä edessä olevia haasteita ja oppimisen mahdollisuuksia. Toivon että pääsen vielä enemmän yhdistämään Sote-alalta kerättyä kokemusta ja osaamista niin uusien tuotteiden suunnittelussa ja kehityksessä kuin asiakkaiden työstäni saaman lisäarvon tehostamisessa. Osaamisen kehittäminen kulkee edelleen vahvasti mukana työssä. Tavoitteeni on kehittyä juuri niissä osa-alueissa ja teknologioissa, joita Robulla käytetään kaikkein eniten. Front-endin kanssa työskentely on myös vahvistanut vielä enemmän kokemusta siitä, että juuri toimivien, käytettävien ja saavutettavien ratkaisujen tekeminen innostaa minua, myös sellaisten ihmisryhmien parissa joilla on palvelujen käyttöön liittyviä rajoituksia. 

Sinustako seuraava junnukoodari Robulle?

Kiinnostaisiko Robu sinua työpaikkana? Tsekkaa täältä meidän avoimet työpaikat tai testaa täällä sopisitko ohjelmistokehittäjäksi meille!

,